Heren 1 geeft visitekaartje af

De terugkeer van AVVA heren 1 in de derde divisie is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Tegen Voleco, de oud-ploeg van trainer/coach Teus Monhemius, werd de rentree opgeluisterd met een 1-3 zege en daar viel niets op af te dingen.

Op voorhand had AVVA in het achterveld te maken met een aderlating doordat vaste libero Sietse van den Berg wegens ziekte verstek moest laten gaan. Na rijp beraad werd besloten dat diagonaalspeler Daniël de Wit, die verdedigend veel energie in het team kan brengen, deze taak over zou nemen. En we kunnen nu alvast verklappen; niet zonder het gewenste effect…

Omdat er behoorlijk wat voorkennis over de tegenstander aanwezig was kon het strijdplan vanaf de start van de eerste set afgestemd worden op de minder sterke punten van de gastheren. De serviceopdrachten waren duidelijk en werden veelal prima uitgevoerd. Maar vooral het side-out en rallyspel van de Ameidenaren viel op en was bij vlagen indrukwekkend te noemen. Degelijke passing onder leiding van gelegenheidslibero Daniël zorgde ervoor dat de aanvallers op maat bediend konden worden. Aan het net was het Joshua Blokland die wel raad wist met een aantal op maat gegeven set-ups en vanachter de 3-meterlijn waren het Paul Oevermans en Bert Uittenbogaard die de Voleco defensie tot wanhoop dreven. De ene klap was nog harder dan de andere en dus liep AVVA snel uit naar een 0-1 voorsprong: 14-25.

In het tweede bedrijf veranderde er weinig aan het spelbeeld. AVVA bleef heer en meester en Voleco maakte veel te veel persoonlijke fouten om aanspraak te maken op setwinst. Ook verdedigend zit het sinds enkele seizoenen heel behoorlijk in elkaar bij AVVA en dus valt op dat vlak ook weinig te halen voor veel tegenstanders. In deze fase was het met name het verdedigende werk van Daniël dat de handen op elkaar deed krijgen; mooie reflexen op harde aanvallen zorgde voor rust in het team. Het gemak waarmee de punten binnen geharkt werden leidde op een zeker moment echter wel tot gemakzucht bij de bezoekers en dus was de score in dit speldeel iets minder overtuigend: 20-25.

De derde set kenmerkte zich door een opeenstapeling van persoonlijke fouten aan Voleco kant. De moedeloosheid droop er bij de thuisploeg vanaf en menig aanval belandde buiten de gele lijnen. Uiteraard heeft een dergelijk scenario altijd twee kanten; met goed serveerwerk en een solide blokkering zorgde AVVA ervoor dat de Ouderkerkers risico’s moesten nemen met de nodige gevolgen. En dus was de stand 16-25 in hoge mate toe te dichten aan de dadendrang van de promovendus.

Het laatste speldeel was vervolgens niet bepaald derde divisie waardig. Het spelpeil zakte naar een bedenkelijk niveau, al moet gezegd dat een aantal omzettingen aan Voleco-zijde er voor zorgde dat de aanvalsdruk flink toenam. Desondanks had AVVA hier veel beter op moeten anticiperen dan het deed, hetgeen wellicht enigszins te wijten was aan een stukje tevredenheid over de reeds behaalde overwinning. Een leerpunt dat meegenomen zal moeten worden, want in de strijd voor lijfsbehoud is ieder punt er één. De set was uiteindelijk met 25-20 voor de ploeg uit Ouderkerk aan de IJssel, waarmee de overwinning niet bekroond werd met het bonuspunt. Desondanks een prima start van het nieuwe volleybalseizoen voor de Ameidenaren.

Komende zaterdag wacht ons een tegenstander van een ander kaliber. Het uit de tweede divisie gedegradeerde Erasmus/Volley komt op bezoek in Het Spant. Onze nieuwe speeltijd is 18.30u, we gaan het proberen op het prachtige centre court van onze al even prachtige sporthal en hopen op veel support. Want dit wordt een kraker waar je u tegen zegt. Dat wordt dus weer keihard trainen deze week om fris en scherp ten tonele te verschijnen. Wij gaan ervoor en hopen tot dan!