Heren 1 overklast WIK in derby

De AVVA heren hebben afgelopen donderdagavond een prima prestatie geleverd door in het hol van de leeuw het derde herenteam van WIK/Univé ruim te kloppen. Alle sets gingen naar Termei en daar was niets, maar dan ook helemaal niets, op af te dingen.

Vanaf de start van de wedstrijd brachten de mannen uit Ameide de concentratie en felheid die dergelijke wedstrijden nodig hebben. Zonder de op huwelijksreis zijnde spelverdeler Jonathan het Lam (Jo en Marieke nogmaals van harte en bedankt voor de zeer leuke avond vorige week!) en de geblesseerde Manóach den Hertog was de vaste bezetting weliswaar wat krap, maar gelukkig sloten ook deze keer onze jeugdtalenten Abe Dekkers en Rick de Groot aan bij de selectie.

Zoals verwacht probeerde de thuisploeg de passing van de Ameidenaren te ontregelen door veelvuldig de rechtsachter positie te bestoken. Door goed opgesteld te staan en duidelijk te communiceren viel dit plannetje echter in duigen en wist AVVA over het algemeen een prima pass af te leveren. En zoals zo vaak bij een degelijke pass het geval is lukte het de sterk verdelende Jacco Jansen keer op keer om de aanvallers voor een eenmansblok te zetten. Met name diagonaalspeler Bert Uittenbogaard wist hier uitstekend van te profiteren door de bal enkele keren kiezelhard voor de verdedigers op de grond te beuken. De snelle en overtuigende aanvallen van middenaanvallers Dirk-Jan Blokland en Ties Kuiper deden de midden blokkering van WIK steeds meer wanhopen, waardoor het op een gegeven moment steeds meer op gokken leek aan de overkant van het net. De servicedruk en verdediging deed de rest en zo kon het gebeuren dat de Ameidenaren een ruime 15-25 bij konden schrijven. Geen wolkje aan de lucht dus…zou je zeggen.

Dat er iedere set opnieuw gestreden moet worden voor de punten bleek echter wel in deel 2. De echte scherpte nam enigszins af aan AVVA zijde en WIK heeft teveel routine in de gelederen om hun kansen op zulke momenten niet direct te ruiken. Diverse slimmigheidjes werden uit de kast gehaald om het tot dan zo vlekkeloze spel van de bezoekers te ontregelen. En niet zonder resultaat, want er ontspon zich een gelijk opgaande strijd. De AVVA blokkering liet inmiddels ook af en toe wat gaatjes vallen en doordat de servicedruk afnam kon WIK voor diverse mooie punten tekenen vanaf vooral de buitenkant en de diagonaal. In de spannende slotfase was de combinatie van goed serveren en verdedigen echter net genoeg voor AVVA om aan de goede kant van de score te eindigen: 23-25. Deze slotfase ging helaas niet onopgemerkt voorbij; door een aantal opmerkingen vanaf beide kanten van het net sloeg de vlam in de pan en dreigde het duel even te ontsporen. Jammer, niet nodig, en van beide kanten niet goed te praten. Gelukkig kwam good-old Bernard de Graaf, een speler die bij beide teams het respect geniet dat hij verdient, op tijd tussenbeide en werd het relletje hiermee in de kiem gesmoord. Hopelijk trekken beide partijen lessen uit dit incident, want dit hoort niet thuis op de volleybalvelden en doet onze mooie sport geen recht…

Wie dacht dat de slotfase van het tweede bedrijf zou resulteren in een emotioneel gevecht in het restant van de wedstrijd kwam bedrogen uit. Het geloof leek na de 0-2 weggeëbd bij de thuisploeg en AVVA speelde misschien niet heel groots, maar wist tussen wat slordige foutjes door wel heel mooie aanvallen te produceren via vooral passer/lopers Paul Oevermans en Joshua Blokland. Op het moment dat het qua creativiteit wat terugloopt en het op snelheid moeilijker wordt om tot scoren te komen kan AVVA als team altijd terugvallen op deze twee toonbeelden van inzet. De 3-meteraanval werd hierin gedurende de wedstrijd steeds belangrijker en resulteerde in een aantal fraaie punten. Daarbij kwam WIK steeds moeilijker tot scoren dankzij de solide Termeise blokkering en de daarop goed ingestelde verdediging, waarin Daniël de Wit eens te meer aantoonde dankzij zijn bewegelijkheid een meerwaarde te zijn in het achterveld. Al met al kwam de zeer verdiende overwinning geen moment meer in gevaar en kon het feestje na 19-25 en 13-25 losbarsten.

Klasse mannen. Wéér hebben we ons niet gek laten maken door wat en aan de andere kant van het net gebeurt en gezegd wordt. Puur op basis van volleybalkwaliteiten spelen we momenteel onze wedstrijden en dat is hoe het hoort. Nog eventjes met het hoofd in de wolken om vanaf aanstaande maandag weer keihard aan het werk te gaan richting Krimpen. Dit zal een uitdaging van een heel ander niveau worden, dus gemakzucht kunnen we hierbij niet gebruiken. Laat die dus maar thuis.

Gezien ons leuke en frivole spel verwachten we op 1 november natuurlijk afgeladen tribunes in Het Spant. Vier uur ’s middags gaat dit spektakel aanvangen, wees voorbereid en kom genieten van een heerlijke pot volleybal! Tot dan.