Heren 1 start 2018 met overwinning

De AVVA heren zijn het nieuwe kalenderjaar naar behoren gestart. Tegen het min of meer gelijk geklasseerde Voleco heren 1 uit Ouderkerk aan de IJssel werd een 0-1 achterstand in het vervolg van de wedstrijd ongedaan gemaakt: 3-1.

De voorpret voor de wedstrijd was in de voorafgaande week ruimschoots aanwezig. Voleco is het team dat 2 seizoenen geleden naar de 3e divisie is geloodst door onze huidige trainer/coach Teus. Veel oude bekenden dus voor hem en uiteraard gaf dit een speciaal tintje aan de ontmoeting met de Ouderkerkers, daar waar Teus ook oorspronkelijk vandaan komt. De poster die Bert Uittenbogaard iedere thuiswedsstrijd verzorgd speelde hier op een bijzonder geestige wijze op in, en die komt dan ook ingelijst boven het bed van Teus te hangen. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar dit levert geen punten op, dus snel naar de wedstrijd…

In de eerste set was het spel van de gastheren ronduit mat te noemen en zowel in blokkerend als verdedigend opzicht waren de Ameidenaren steeds ruimschoots te laat. Hierdoor wist met name de middenaanval van Voleco veelvuldig tot scoren te komen. Het waren dan ook de groenhemden die op een ruime voorsprong kwamen. In de slotfase van de set was er echter al een kentering van het spelbeeld waar te nemen. AVVA begon wat meer van zich af te bijten en scoorde aanvallend een paar aardige punten, terwijl Voleco hun hoge niveau van het eerste deel van de set ook niet langer vast kon houden. De set was echter al gespeeld en dus pakte de bezoekers met 22-25 een voorsprong.

Het spelbeeld van het slot van de eerste set zette zich voort in het tweede bedrijf. AVVA deelde van meet af aan de lakens uit onder aanvoering van passer/loper Joshua Blokland, die zijn teamgenoten regelmatig positief opzweepte. De na zijn blessure voor het eerst in de basis gestarte Paul Oevermans herstelde zich van een mindere eerste set en toonde aanvallend regelmatig zijn waarde voor het team. Ook de blokkering van de Ameidenaren begon naar behoren te draaien, waardoor de Voleco aanval het steeds moeilijker kreeg om tot scoren te komen. Gevolg daarvan was weer dat de druk bij enkele spelers kwam te liggen en dat werd deze op zich prima aanvallers regelmatig te machtig. Zoals vaker bij een ruime voorsprong werden er in de slotfase nog wat onnodige punten gemorst, maar uiteindelijk kwam AVVA eenvoudig op 1-1: 25-17.

Het derde speldeel was vanuit AVVA oogpunt verreweg het beste deel van de wedstrijd. Vanaf het eerste fluitsignaal werd Voleco onder druk gezet en AVVA speelde geconcentreerd en als team. Het matte van de eerste set was nu echt verleden tijd en waar nodig werd er voor de punten gestreden. Dit leverde een aantal leuke rally’s op die over het algemeen in het voordeel van de thuisploeg beslist werden. Hoogtepunt van de set was een prachtige set-up van spelverdeler Jonathan het Lam die de goed op dreef zijnde Daniël de Wit vrij speelde die de bal op zijn beurt snoeihard binnen de lijnen sloeg. De moed zonk de bezoekers in de schoenen en het scoren van de punten werd voor AVVA steeds gemakkelijker. Serverend werd de druk nog maar eens opgevoerd waar de Voleco passing het antwoord schuldig op moest blijven. Met 25-9 was er sprake van een monsterscore zoals dit seizoen nog niet vaak neergezet is door AVVA. Wat een weelde.

Verslapping. Het blijft altijd de vraag hoe je dat voorkomt na zo’n ruime setzege. Ook dit keer lukte het de Ameidenaren niet om de vierde set scherp te starten. Voleco geloofde nog in hun laatste kans en startte de set gedreven. AVVA had in deze fase moeite om zelf tot scoren te komen en de passing toonde zich onzeker. Bij een 8-15 tussenstand leek de wedstrijd daarom beslist te moeten gaan worden in een vijfde set. Maar dat was buiten de veerkracht van de Ameidenaren gerekend. Stapje voor stapje werd het spel van de voorgaande sets weer opgepakt en de servicedruk werd opgevoerd. Blokkerend deed Dirk-Jan Blokland er een schepje bovenop en de aanval draaide weer als vanouds. De inhaalrace kwam dit keer net niet te laat en de opluchting was bij 25-23 groot: 3-1 tegen een concurrent voor de onderste plaatsen, waarmee AVVA weer een beetje lucht krijgt.

Leuk gedaan met elkaar, al zal het de komende wedstrijden beter moeten willen we punten kunnen pakken. Arjan en publiek weer bedankt voor het verzorgen van de sfeer, we kunnen inmiddels niet zonder. Wat ons wel een keer echt leuk zou lijken is als het beneden stampvol komt te zitten. Liefst met een hoop kabaal. Dus voel je van harte welkom, we waarderen het enorm!