Hoe gaat het nu met: heren 1?

Beste en trouwe heren 1 volgers,

Het seizoen is inmiddels vijf competitiewedstrijden onderweg, dus de hoogste tijd voor een update van onze kant. De tijd ontbreekt veelal om iedere week een wedstrijdverslag te produceren, maar we hopen dit seizoen af en toe een verslagje online te zetten waarin we de voorafgaande periode samenvatten. En wie weet een korte vooruitblik op de komende periode.

Wat is er allemaal gebeurd sinds zaterdag 24 september? Op die datum speelden we zoals zoveel AVVA teams onze eerste competitiewedstrijd en dat was meteen in eigen huis. Promovendus Flits uit Papendrecht was de tegenstander en dat zou gezien onze derde plaats van afgelopen seizoen geen al te groot probleem mogen zijn. Dat bleek ook wel de eerste set! Met degelijk spel en vooral de ons zo kenmerkende harde aanvallen kregen de bezoekers alle hoeken van Het Spant te zien. Genieten met een hoofdletter G zullen we maar zeggen. Er kleeft vaak één groot nadeel aan het superieur zijn in het eerste speldeel: er moeten nog drie sets gespeeld en liefst gewonnen worden. Dat lukte dus niet. De rest van de wedstrijd was het niveau minder hoog. Waar dat in deel twee en drie nog niet tot al teveel problemen leidde kostte het ons in het vierde bedrijf wel het eerste verliespunt. Desondanks winnend begonnen aan de competitie, op naar de derby tegen WIK.

Donderdagavond 29 september moest het allemaal gebeuren. Na vorig seizoen WIK 2 is het dit seizoen het gepromoveerde WIK 3 waar we de strijd mee aan moesten. Getuige hun glansrijke kampioenschap vorig jaar leek het team stabieler geworden en dat bleek ook wel. Een echt grootse wedstrijd wilde het niet worden, daar speelde beide teams te wisselvallig voor. Na vier sets stond er daardoor een gelijke stand op het bord en dus was meteen de eerste vijfsetter van het seizoen een feit. Een vliegende start in deel vijf blijkt geen garantie voor succes, want het spel stortte als een kaartenhuis in elkaar en dus had de thuisploeg de winst voor het oprapen: 3-2. Twee wedstrijden onderweg en het eerste verlies is al een feit. Best auw, maar gelukkig was het Spant op deze late donderdagavond nog open en konden we de honger stillen met wat onverantwoorde frituursnacks. Nog bedankt Matthijs…

Vervolgens mochten we tweemaal thuis aantreden, beide keren tegen Volley2b. Dit kunnen behoorlijk stugge tegenstanders zijn, maar als het niet loopt bij die ploegen dan zou degelijk volleybal voldoende moeten zijn voor de winst. Dat bleek in het eerste treffen tegen de Bergschenhoekse opponent, op papier ‘het eerste’. Zonder al teveel problemen 4-0 met puntensaldo 100-73. Het jeugdigere tweede bleek vooral verdedigend een taaie rakker te zijn. Menig prima aanval van AVVA werd van de grond geranseld en in een boeiend gevecht lukte het onze mannen maar ternauwernood om de winst veilig te stellen: 3-2. Niet goed gespeeld, op wilskracht de overwinning binnengehaald, maar genoeg stof tot nadenken.

Dat nadenken kregen we alle tijd voor, want er volgde een weekje vrij. Middels redelijk goede trainingen werd weer vertrouwen opgedaan richting de kraker tegen het nog ongeslagen Spirit 1. In Barendrecht moest het afgelopen zaterdag 5 november gaan gebeuren. De messen waren geslepen, de koppies stonden strak van de spanning en de voorbereidingen waren optimaal. Zoals altijd voorafgaand aan de wedstrijd nog even de champions league hymne beluisteren om in de optimale concentratietoestand te komen en daarna de wei in met z’n allen.

Na lekker ingespeeld te hebben, hoewel het inslaan dit keer tegen de gewoonte in niet werd gewonnen, kon de titanenstrijd aanvangen. Na een goed begin van AVVA zijde werd het spel gaandeweg wat twijfelachtiger. Het aantal onnodige fouten nam zienderogen toe, hetgeen nou juist een van de doelstellingen is om dit aantal drastisch te verminderen. Doordat ook Spirit de nodige (service)foutjes produceerde ontspon zich een gelijk opgaande strijd die een verlenging nodig had om de winnaar aan te wijzen. Een aantal domme fouten aan AVVA zijde maakte dat de thuisploeg de setzege in de schoot geworpen kreeg: 27-25.

De opdracht voor deel twee was niet heel lastig te bedenken: het aantal fouten moest omlaag en de aanvalsdruk omhoog. Van meet af aan was dit niet aan dovemans oren gericht. De Ameidenaren namen direct het voortouw en kwamen steeds beter in de wedstrijd. Het woord gretigheid voldoet eigenlijk niet aan de inzet en beleving die met het punt dat verstreek vat kreeg op de ploeg. Vooral blokkerend en in de verdediging draaide het als een tierelier aan AVVA zijde. Waar het in deel 1 voornamelijk spannend was, was het nu gewoon goed wat de bezoekers lieten zien waardoor Spirit de kans niet kreeg om het spannend te maken: 18-25.

Het publiek ging er in deel 3 eens goed voor zitten/staan, want nu beloofde het een spektakelstuk te gaan worden. En dat werd het ook! Maar wel voornamelijk vanaf één kant en dat was die van AVVA. Waar soms onbewust weleens wat gas teruggenomen wordt na een goede set zoals de tweede geweest was, gaf AVVA in deze fase van de strijd juist extra gas. En daar duizelt het menigeen in Barendrecht nu nog van. Met vermoedelijk de beste set uit het seizoen tot op heden werd Spirit zwaar onder druk gezet, waarop de thuisploeg het antwoord schuldig moest blijven. Menig Spirit aanval eindigde via de AVVA blokkering aan eigen zijde in het veld en de ballen die er wel langs kwamen werden onder leiding van libero Sietse van den Berg, gesteund door Joshua Blokland en Paul Oevermans, van de grond geranseld. Ook aanvallend zat het wel snor aan Termeise zijde; de uitstekend op dreef zijnde spelverdeler Jacco Jansen zette zijn aanvallers met regelmaat van de klok voor een eenmansblok, waar met name diagonaalspeler Daniël de Wit wel raad mee wist. Zijn ware kanonskogels waren de verdediging van de opponent keer op keer te machtig. De thuisploeg was de wanhoop nabij en het is dat AVVA serverend af en toe een steekje liet vallen, anders had het een ware afstraffing kunnen worden. Nu bleef het bij ‘slechts’ 16-25; alsnog een klinkende setzege dus.

Door het wat knullige verlies van de eerste set was er ondanks deze goede sets nog steeds kans op een negatief resultaat. Concentratieverlies was dus wel het laatste waar AVVA op zat te wachten. Ondanks wat gelukspunten van de thuisploeg behield AVVA echter de scherpte. Middenspelers Jaco Verheij en Dirk-Jan Blokland wierpen nog maar eens een blokkerende muur op en laatstgenoemde mocht zich dankzij het nodige aanvallende geweld kronen tot man van de wedstrijd. De zege kwam dan ook geen moment meer in gevaar en met 20-25 konden de AVVA heren een keurige 1-3 uitzege tegen een goede tegenstander bijschrijven. Puik werk mannen. Al is een overwinning pas echt iets waard als er een nieuwe overwinning op volgt. Jullie weten dus wat je te doen staat komende zaterdag tegen de mannen van Sliedrecht Sport.

Dat brengt ons meteen op het programma van de komende maand; het is een lekker drukke volleybalperiode, te beginnen met een thuiswedstrijd tegen Sliedrecht Sport. Om 16.00u in Het Spant, komt dat zien! Daarna 3x uit: 19 november tegen Ibis in Hellevoetsluis, 26 november tegen Voleco, de oude ploeg van Teus, voor de beker. En op woensdag 30 november vervolgen we de competitie in Hendrik-Ido-Ambacht tegen de reserves van het plaatselijke Vollido. Genoeg om naar uit te kijken dus!

Tot slot willen we onze dank uitspreken richting onze sponsor Den Hartog Verzekeringen BV. Naast shirtsponsor wil deze plaatselijke financieel adviseur nog meer betekenen voor ons team en daar zijn we uiteraard erg blij mee. Dus hartelijk dank namens de voltallige AVVA selectie!

Tot een volgend verslag…wanneer dat zal zijn? Dat zien we dan wel weer.

Sportieve groet,
Heren 1