Van futloos naar bomvol emotie

In een wedstrijd van uitersten hebben de AVVA heren 2 punten over gehouden aan de ontmoeting met rode lantaarndrager Spirit uit Barendrecht. De thuisploeg kreeg een 2-0 voorsprong cadeau, zag AVVA uit geslagen positie weer langszij komen, maar trok in het vijfde speldeel uiteindelijk aan het langste eind: 3-2.

De voorbereiding van de AVVA heren was gedegen te noemen. In het Gorinchem van onze passer/loper Paul Oevermans werd in een gezellig samenzijn een broodje en soepje genuttigd. Goed geregeld Paul, dank hiervoor! Vervolgens werd in opperbeste stemming afgereisd naar Barendrecht; onderweg kregen we nog te zien dat voorzichtig rijden raadzaam is, want op de andere baan stond een Golf achterstevoren geparkeerd en dat is ons inziens niet helemaal de bedoeling op de snelweg. Zo gezegd, zo gedaan, en dus kwamen we even later veilig aan in één van onze favoriete uit-sporthallen (waarbij aangetekend moet worden dat geen enkele sporthal het haalt bij onze eigen sporttempel, ook wel volleybalkuip genoemd).

Eerst nog even genieten van de vloerverwarming in de kleedkamer, sommige spelers hadden hier het liefst de hele wedstrijd blijven zitten, maar in het veld kun je ook zweetkakken krijgen, dus toch maar de zaal in. Twee vijfsetters voor ons, dat was dus nog even genieten van spannend volleybal zoals dat hoort. De scheidsrechters lieten ons ondanks de tijd relaxt inspelen, zodat we goed geprepareerd binnen de lijnen konden verschijnen.

Het leek helaas niet te mogen baten in de eerste set. Het spel van de Ameidenaren was stroperig en er werden te veel persoonlijke fouten gemaakt door vrijwel alle spelers, variërend van foutservices tot passfouten en uitgeslagen aanvallen. Omdat ook Spirit in een lastige fase zit leidde dit tot een gelijk opgaande strijd tot rond de twintig punten. Een aantal goede ballen aan Spirit zijde en minder goed spel van de bezoekers leidde via 25-22 tot een 1-0 achterstand voor AVVA.

Dat moest dus anders in deel 2. Het ging ook anders, maar dan vooral in negatief opzicht. De equipe van trainer/coach Teus Monhemius liep direct achter de feiten aan en de wilskracht om proberen het tij te keren leek totaal niet aanwezig te zijn. Dankzij de matige AVVA-pass kon de thuisploeg hun hoge blokkering ruimschoots op tijd positioneren en als het dan eens lukte een goede aanval te produceren, dn lieten de gastheren zien er wel alles aan te willen doen om tegenpunten te voorkomen. Het leverde af en toe leuke rally’s op die over het algemeen gewonnen werden door Spirit dat dan ook via een afgetekende 25-16 richting wedstrijdwinst leek te gaan.

Het derde bedrijf was het beeld dan eindelijk anders. Het bleef lastig om de echte topvorm te vinden voor AVVA, maar er was in ieder geval werklust aanwezig. Halverwege de set mocht Paul na lang blessureleed zijn rentree maken en dat deed hij verre van onverdienstelijk. Verder schakelde AVVA serverend een tandje bij en begon de blokkering steeds meer punten mee te pakken. Aanvallend was er voor de middenaanvallers weinig eer te behalen deze avond, maar blokkerend werd dat ruimschoots gecompenseerd. Een aantal goede services in de slotfase zorgde voor de definitieve beslissing in deze set: 21-25.

Deel vier leek vervolgens een wedstrijd op zich. Spirit was erop gebrand om de winst veilig te stellen, terwijl AVVA er alles aan wilde doen om een vijfde set af te dwingen. Het niveau werd misschien niet groots, maar ging zeker omhoog en de strijdlust die beide ploegen aan de dag wisten te leggen compenseerde eventuele minder hoogstaande volleybalacties ruimschoots. Voor de tweede keer op rij incasseerde we in deze fase een gele kaart (dit keer overigens niet door de recidivist in ons team). Toch leek het bij 22-24 over en uit voor de ploeg uit Ameide. Als het een gehele set nauwelijks lukt om 2 punten op rij te maken, waarom zou het dan nu wel lukken? Het antwoord weten we nog steeds niet, maar wat we wel weten is dat het lukte! Hoe geen idee meer, maar op de één of andere manier werden de twee wedstrijdpunten weggewerkt en dus kon het bij 24-24 weer alle kanten op… Maar Spirit wenste niet mee te werken aan een “sprookje” en dus leek het bij 25-24 alsnog weer mis te gaan. Het hoofd werd wederom koel gehouden en zo kon het zijn dat AVVA bij 25-26 zelf het eerste setpunt wist te noteren. Het antwoord van de thuisploeg was vervolgens hard en de stand dus weer gelijk….ppppffff wat een spanning en emotie in deze fase van de strijd. Tweemaal speelde Spirit een bal in de buurt van de zijlijn, tweemaal besliste de uitstekend leidende scheidsrechters “in” en tweemaal hadden de AVVA protesten (terecht) geen enkele zin. En dus was het bij 27-28 gebeurd voor de Ameidenaren…een bal die in het net viel plofte recht naar beneden en kon onmogelijk meer gehaald worden door een AVVA speler. De Spirit spelers vielen elkaar al in de armen, maar de bal bleek toch nog via een voet van de grond te blijven en vervolgens over het net gespeeld te worden…hoe, waarom, wanneer, geen idee, maar het gebeurde en uiteindelijk wisten we de rally dus te winnen. BAM. Dit kon niet meer misgaan toch? Dankzij goed blokkerend werk kon het dat inderdaad niet meer, en zo kon het gebeuren dat AVVA uit kansloze positie de set alsnog binnen harkte met 30-32. De ontlading was dan ook groot…misschien wel iets te groot.

De start van het beslissende speldeel was namelijk bijzonder matig te noemen. Zonder de inzet die in de voorgaande set getoond was, bleek AVVA terug bij af en Spirit kon simpel een 6-0 voorsprong pakken. De Ameidenaren sputterde nog wel wat tegen, maar het lukte niet meer om de spanning terug te brengen en dus kon de thuisploeg alsnog de zege opeisen: 15-9.

Ondanks het verlies en de belabberde tweede set overheerste uiteindelijk een positief gevoel dankzij met name de vierde set. Wat een heerlijke ontknoping was dat en wat een lekker gevoel om na zoveel strijd zo’n set binnen te slepen. Een pluim voor ons allen, al zullen we ook ons best moeten doen om bij minder emotie en spanning goed volleybal te gaan laten zien. Dat gaan we volgend jaar weer proberen, voor nu wensen we al onze volgers een goede kerst en fijne jaarwisseling. Tot 2018!